21 MARÇ - la Serralada del Litoral

Aquest diumenge, aprofitant la bonança de les temperatures i ignorant el cel que amenaçava pluja, m'he apuntat a passejar pel Parc de la Serralada del Litoral amb uns bons companys del CEG: el Jordi, la Núria, l'Anna, el Clet i el Jaume. L'objectiu era pujar fins el Castell de Burriac des de la monumental Surera de les Planes, i després de desfer camí, enfilar-nos al cim del Montcabrer.

Cabrils: 147 m.
Castell de Burriac: 401 m.
Montcabrer 307 m.
Substrat: Àcid, leucogranits del Carbonífer-Permià.

El granit que hem pogut veure és un granit sense mica negra, només cal fixar-se en les parets i roques, o bé en el sauló blanquinòs del camí i les seves vores. Per saber l'origen es pot consultar un mapa geològic, com el que tenen a la web de l'Institut Cartogràfic.

Paisatge: estat degradat de l'alzinar amb marfull mediterrani.

GALERIA D'IMATGES

Flora: pi pinyer (Pinus pinnea), alzina (Quercus ilex), surera (Quercus suber), garric (Quercus coccifera), ginestell (Cytisus arboreus), bruc boal (Erica arborea), bruc d'escombres (Erica scoparia), arítjol (Smilax aspera), lligabosc mediterrani (lonicera implexa), romaní (Rosmarinus officinalis), llentiscle (Pistacia lentiscus), estepa blanca (Cistus albidus), estepa negra (Cistus monspeliensis), aladern (Rhamnus alaternus), arboç (Arbutus unedo)...

Curiositats: a) Al llentiscle també se l'anomena "mata" i dona lloc al topònim "Mataró". b) Al turó de l'Infern es conserven restes dels enclavaments de les forques medievals on s'ajusticiaven els criminals.

NO: urbanitzacions que en ocasions s'han construït damunt de testimonis geològics realment importants, brutícia (llaunes, plàstics, papers) als racons de bosc tancat, repetidor de TV al Montcabrer, les vistes damunt la plana embolicada de plàstic (hivernacles).

aladern - Rhamnus alaternus (Rhamnàcies) ginestell català - Cytisus arboreus (Lleguminoses)
bruc boal - Erica arborea (Ericàcies) bruc d'escombres - Erica scoparia (Ericàcies)

borratja - Borago officinalis (Boraginàcies)