29 MAIG - La Pica Roja


Pla de la Selva: 1.450 m.
Pla de Boet: 1.871 m.
Pica Roja 2.881 m.
Substrat: Gresos, lutites, conglomerats Paleozoics i alguna calcària del Devonià.
Terreny: Prats dels estatges subalpí i alpí. Tarteres, cims i vessants encara coberts de neu.
Paisatge vegetal: Prats, vegetació fontinal, comunitats de tartera, estanys, congesteres, bosc subalpí de pi negre.
GALERIA D'IMATGES

Finals de maig ja és una bona època per anar a la recerca de les flors més atrevides i primerenques de l'alta muntanya. I les hem anat a cercar a la Vall Ferrera, al nord-est del Pallars Sobirà. Aquesta vall orientada d'est a oest i rica en ferro, és excavada per la Noguera de Vallferrera, que neix al circ de Baiau i aboca les seves aigües a la Noguera Pallaresa després d'unir-se a la Noguera de Tor. La vall pertany al Parc Natural de l'Alt Pirineu i val molt la pena aprofitar els itineraris guiats i altres activitats gratuïtes que s'hi ofereixen.

Entre el Pla de la Selva i el Pla de Boet ja ha florit la metzinosa i tintòria calta (Caltha palustris)i que trobem sempre ben a la vora de l'aigua, la perfumada viola, l'original búgula piramidal (Ajuga pyramidalis) i el bàlec (Genista balansae), que envaeix els vessants assoleiats amb la seva olor tant penetrant de mongeta .

Caltha palustris (Ranunculàcies) Ajuga pyramidalis (Ranunculàcies) Genista balansae (Lleguminoses)

Encara per sota dels 2.000 m hem vist el lot corniculat (Lotus corniculatus). Les flors d'aquesta planta s'empren per combatre el nerviosisme, depressions, taquicàrdies, vertígen, símptomes de la menopausia i la hipertensió. La regalèssia de muntanya (Trifolium alpinum) també és tipica de les pastures silícies i, com altres espècies del gènere, fa bona mel i té els rizomes comestibles. A les vorades del bosc també hi és present l'abundant i fràgil rèvola (Stellaria holostea), de tiges quadrangulars i pétals profundament dividits.

Lotus corniculatus (Lleguminoses) Trifolium alpinum (Lleguminoses) Stellaria holostea (Cariofil·làcies)

I ara, 3 plantes que s'empren com a ornamentals: l'orquis sambucí (Dactylorhiza sambucina), el narcís de muntanya (Narcissus pseudonarcissus) i el narcís de poeta, grandalla o satalla (Narcissus poeticus). Tocant el poble d'Àreu s'hi pot veure un prat espectacular ple d'aquestes flors.

Dactylorhiza sambucina (Orquídies) Narcissus pseudonarcissus (Amaril·lidàcies) Narcissus poeticus (Amaril·lidàcies)


I ja ben amunt, al costat de la neu i sotmeses a les glaçades nocturnes que encara es produeixen aquests dies, l'andròsace càrnia (Androsace carnea) i la pulsatil·la pirinenca (Anemone vernalis) ja han obert les flors per prendre avantatge ecològic respecte la resta de plantes alpines i assegurar la seva reproducció. La genciana (Gentiana acaulis) les acompanya una mica més avall.

Androsace carnea (Primulàcies) Anemone vernalis (Ranunculàcies) Gentiana acaulis (Gencianàcies)