30 AGOST - Camins vius

He assistit a aquesta activitat de DEPANA, guiada per la Judit Mira i que s'emmarca dins un cicle de sortides que segueixen la nova xarxa de camins recuperats per l'organització ecologista i que recorren la perifèria del Parc Nacional d'Aigüestortes i llac de Sant Maurici. És una iniciativa que pretén "descarregar" el parc i derivar els visitants a llocs menys visitats de la zona, pero que, tenen també, un valor paisatgístic, florístic, faunístic i cultural molt gran.

Aquí teniu més informació sobre el  projecte.

Hem fet el tram que surt del poble de Cabdella (1.422 m) i s'enfila per la solitària i agresta vall del Riqüerna cap el Port de Rus (2.657 m) per baixar cap a Taüll (1.054 m) a l'altra banda del coll.

Es tracta de l'antic camí de Rus, que conectava la Vall Fosca i el Pallars amb l'Alta Ribagorça abans de la construcció de la carretera N-260. El freqüentava la gent que anava al balneari de Caldes de Boí i s'ha arribat a dir que per aquí es va pujar un piano.

I aquí podeu veure les poques FOTOGRAFIES de la sortida, que tampoc ens ha donat moltes alegries florístiques per trobar-nos ja a les acaballes del curt estiu pirinenc, però si que ens ha permès gaudir de la solitud i d'un paisatge extraordinari.

La fotografia correspon a la part més alta de la vall de Riqüerna, just abans que el camí es trobi amb el GR-11 que va cap a l'estany Gento. Tot i que la qualitat no és gaire bona,  s'aprecien els fruits de la boixerola (Arctostaphylos uva-ursi/Ericàcies), les flors rosades de la bruguerola (Calluna vulgaris/Ericàcies), i crec que també les fulles punxants del ginebró (Juniperus communis/Cupressàcies).


Una mica més amunt, hem vist el que sembla un exemplar molt jove de granota roja (Rana temporaria), que acostuma a rondar per aquestes aigües tant fresques.